Cement dekvloer of chape

Hoe deze best drogen?

Vanaf wanneer mag je een chape of dekvloer drogen?

Het drogen van de chape is een opdracht van lange adem. Toch is het belangrijk dit proces niet te vroeg te starten. Het is  zeer belangrijk dat je de hydratatie niet beïnvloedt. Hiermee bedoelen we dat water ervoor zorgt dat er een chemisch proces in werking treedt vanaf je water toevoegt aan cement. Door deze reactie ontstaat de gekende hardheid. Indien je het water vroegtijdig wegneemt, zal de hardheid nooit maximaal zijn. Eenmaal dit proces beëindigd is, kan deze niet meer worden herstart door nieuw water toe te voegen. In theorie duurt dit proces een 4- tal weken (28 dagen). Nadien heb je enkel nog restvocht in je chape. Wij raden aan het droogproces te starten vanaf 7 dagen. Deze tijd is in de praktijk voldoende om de hardheid van de chape te garanderen, dit omdat een groot deel van het chemische proces dan klaar is. Het is namelijk ook zo dat de nieuwe dekvloer of chape ook veel water in je woning brengt met condensatieproblemen op andere plaatsen als gevolg. 

Waar moet je op letten?

Waar je op moet letten bij het drogen van een verse dekvloer of chape is dat de droogtijden gerespecteerd worden. Bij het plaatsen van een verse dekvloer of chape is het verleidelijk om onmiddellijk na de plaatsing alle deuren en ramen wagenwijd open te zetten. Het gevaar hierbij is dat je bij zeer droge, warme of winderige weersomstandigheden de droging natuurlijk forceert.  

Indien je gebruik maakt van drooginstallaties is het belangrijk om weten dat drogen door middel van temperatuur verhogen (verwarmen) gevaarlijk kan zijn. Hierdoor kunnen er temperatuurschommelingen optreden met thermische krimp als gevolg. Er zijn namelijk veel toestellen op de markt die een brandpunt creëren, dit zijn punten die plaatselijk veel warmer worden dan de naaste omgeving. Daarom is het aan te raden speciaal ontwikkelde toestellen hiervoor te gebruiken. Delex gebruikt enkel deze toestellen.  

Een andere tip die wij willen meegeven is nooit een verse dekvloer of chape na plaatsen afdekken. Het komt wel eens voor dat de dekvloer of chape beschermd wordt door karton of folie. Hierdoor droogt de chape gewoon niet met zeer lange droogtijden als gevolg. Ook het plaatselijk wegzetten van bijvoorbeeld een pak isolatie zorgt voor plaatselijk droogachterstand. Combineer deze situatie met een gietvloer en je krijgt grote problemen. 

Wat als je het niet doet?

Indien je niet droogt, ontstaat er condensatie met schimmelschade, oxidatie van metalen (hoekprofielen, elektriciteitsvoorziening ...) of achterstand in je planning. Indien je verder gaat met de afwerking op een onvoldoende gedroogde dekvloer of chape kunnen er verschillende problemen ontstaan. Ook hier kunnen tegels, gietvloeren of parket loskomen en bol komen te staan. 

Bij Delex helpen we je graag om advies te geven omtrent drogen van gebouwen. 

Is een chape of een dekvloer drogen schadelijk?

Indien je te snel of verkeerd droogt door bijvoorbeeld verwarming bestaat de kans op verstoffing van je dekvloer of chape. Hierdoor is de vloer niet stevig met gevolg dat gelijmde tegels of gietvloeren kunnen loskomen. Indien je de juiste volgorde en materialen hanteert is er geen gevaar door te snelle ontvochtiging. 

Hoe lang duurt het voor mijn chape of dekvloer droog is?

De meest voorkomende vraag is 'hoe lang moet een cement dekvloer of chape drogen?". We antwoorden eerlijk dat een concreet antwoord op deze vraag onmogelijk is. Indien je een concreet antwoord krijgt op deze vraag is dit antwoord onjuist. De droogtijd van een dekvloer of chape hangt af van verschillende factoren:

  • Gebruikte de aannemer droog zand of vochtig zand tijdens het aanmaken van de chape? (buiten of binnen opslag)
  • Wat was de W/C (water/cement) verhouding?
  • Welke korrelgrootte van zand heeft de aannemer gebruikt?
  • Wat is de dikte van de chape?
  • Is de chape overal even dik?
  • Is er gebruik gemaakt van sneldrogend bindmiddel waardoor er minder water is gebruikt?

Al deze factoren hebben invloed op de droogtijd en daarom is het onmogelijk om te zeggen wanneer de chape droog zal zijn. 
Algemeen wordt er in de bouw gezegd dat een chape ongeveer 1 cm/ week droogt. Uit ondervinding is gebleken dat dit niet altijd klopt. Daarom is het aan te raden voor het plaatsen van een afwerkingslaag (vloer) op de chape de juiste metingen uit te voeren. 

Vochtgehalte van een droge dekvloer of chape

Wanneer is een dekvloer of chape dan wel droog?:

  • Indien een dampdoorlatende vloerbedekking zal geplaatst worden: 2,5% CM (Bv tapijt)
  • Indien een dampwerende vloerbedekking zal geplaatst worden: 2% CM (Bv Gietvloer)
  • Indien er vloerverwarming aanwezig is: 1,8% CM *CM percentage: Absoluut vochtpercentage gemeten d.m.v. calcium carbid proef.